Jan Glantz - ny finlandssvensk deckarförfattare
(uppdaterad 24.7.2018)
   

 

Det är inte ofta det dyker upp böcker skrivna av någon ny finlandssvensk deckarförfattare. Antagligen finns det dock en och annan som för sitt höga nöjes skull skriver "för skrivbordslådan". Desto mera glädjande är det om någon tar steget fullt ut och låter publicera sina alster. Att som debutant få något förlag att ge ut sin bok är inte det lättaste, men med "books-on-demand" principen är det rätt lätt och inte ekonomiskt oöverkomligt att ge ut sin bok på eget förlag. En som provat, och tagit steget fullt ut, är Jan Glantz (f.1971) uppvuxen i Pojo men numera bosatt i Helsingfors. Hittills har han utgett fem titlar i vilka handlingen främst är förlagd i hans tidigare hemtrakter i Västra Nyland, med miljön hämtad från Pojo, Karis, Hangö Ekenäs, Ingå och Bromarf. Samtliga böcker handlar om privatdetektiven Jonas Österfelt.

Det är osäkert om närmaste bokhandel har böckerna men både i Finland och Sverige går det bra att köpa böckerna från någon nätbokhandel, till exempel Adlibris. Tyvärr har dock inte alla nätbokhandlar böckerna till salu.

 

Böcker av Jan Glantz

Någon känner någon utgiven 2014. Arbetslösa Jonas Österfelt får ett intressant förslag av sina barndomskamrater. Han skall åka till Fiskars för att reda ut omständigheterna kring ett mystiskt dödsfall i det gamla bruket. Det blir en färd till hans barndoms västra Nyland, en trakt full av skvaller. Till en trakt där alla känner alla, men där Jonas blir tvungen att identifiera någon som känner någon.

Något att sikta på utgiven 2015. Barndomens Västnyland kallar på amatördetektiven Jonas Österfelt igen! Hans uppdrag är att bevisa en nybliven änkas skuld till hennes makes död. Hur skall Jonas lyckas med det som polisen har misslyckats med? Samtidigt drabbas Jonas av en personlig tragedi och sanningen börjar se allt mindre entydig ut. I ett sommarvarmt Raseborg och Hangö gäller det för Jonas att identifiera vem som har något att sikta på.

Någon måste bort utgiven 2016. Privatdetektiven Jonas Österfelt är förvirrad. Han är övertygad om att någon okänd vill honom illa. Eller är han själv ansvarig för sitt tillstånd? Hans senaste uppdrag är att reda ut sanningen om honom själv och spåren för mannen till Västnyland, där han har växt upp. För det ser ut som om någon där har bestämt att någon måste bort.

Någonstans att försvinna utkom i november 2017. Privatdetektiven Jonas Österfelts flickvän försvinner. Har det skett av egen vilja eller har hon blivit bortrövad? Spåren leder både till fjärran länder och till Ingå skärgård, när Jonas bestämmer sig för att leta efter Någonstans att försvinna.

Något har hänt utkom i januari 2018. Lämningarna av en ung man hittas i Bromarf. Han har mördats för ungefär 20 år sedan, men ingen tycks veta vem han var. Spåren ledar dock ännu längre bak i tiden, ända till inbördeskriget. Privatdetektiven Jonas Österfelt intresserar sig för fallet och han beger sig till Västnyland, där något har definitivt hänt.

Utgiven 2014
Utgiven 2015
Utgiven 2016
Utgiven 2017
Utgiven 2018

 

besöksräknare
besökare sedan 27.11.2015

TILLBAKA